Over Voortrekker

Voortrekker Management & Advies heb ik opgericht om een actieve bijdrage te leveren aan de transitie naar een toekomstbestendige maatschappij. Als voortrekker begeleid ik graag organisaties bij het concretiseren en daadwerkelijk realiseren van een duurzame bedrijfsvoering. Ik ondersteun hen bij het ontwikkelen van een ESG-strategie en het omzetten ervan in concrete programma’s, projecten en andere activiteiten. In de rol van bestuurder en manager heb ik tientallen jaren kennis en ervaring opgedaan met het ontwikkelen van beleid, het realiseren van strategische veranderingen, het motiveren van teams en het omgaan met weerstanden. Om echt impact te kunnen maken heb ik mij aangesloten bij het team van ESG-professionals van Empact.

Mijn levenspad

Mijn naam is Derk Jan Berends. Geboren op 30 september 1968 in Doornspijk (Elburg). Ik woon samen met mijn gezin op de prachtige Veluwe (’t Harde). Als kind ben ik opgegroeid tussen bossen, heide en het water (Veluwemeer). Mijn liefde voor de natuur, het platte (agrarische) landleven en het water is bijzonder groot. Ik heb veel gereisd en onderhoud graag contacten met mensen wereldwijd.

Werkervaring

Van oktober 2023 tot heden ben ik projectleider duurzaamheid in opdracht van de Coöperatieve Producentenorganisatie Nederlandse Vissersbond-IJsselmeer (PO IJsselmeer). PO IJsselmeer is een coöperatie van beroepsvissers op het IJsselmeer en Markermeer. In deze functie geef ik dagelijks leiding aan het project. Taken: o.a. het structuren van het project, het voorbereiden en voorzitten van projectvergaderingen en klankbordbijeenkomsten met stakeholders, het bewaken van de voortgang en hierover rapporteren aan de opdrachtgever en subsidieverstrekkers. Het doel van het project is om een visserijmanagementsysteem voor de IJsselmeervissers te realiseren dat bijdraagt aan een duurzame visserij.

Van maart 2023 tot juni 2024 was ik programmamanager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in opdracht van Cornelis Vrolijk (internationaal visbedrijf); Vissers van morgen. Cornelis Vrolijk is een internationale onderneming op het gebied van visserij, kweek, visverwerking en vishandel. In deze functie gaf ik samen met een interne collega dagelijks leiding aan het MVO-programma. Het doel van het programma is om stapsgewijs de transformatie te realiseren naar een duurzame bedrijfsvoering voor de organisatie. Taken: o.a. het structureren van het programma met behulp van de MSP-methode, het concretiseren van ESG-doelstellingen in lijn met CSRD/ESRS, het ondersteunen van werkgroepen met projecten en andere activiteiten, het bijdragen aan de interne communicatie, het voorbereiden en voorzitten van stuurgroep, het rapporteren over de voortgang, inclusief problemen en risico’s.

Van 2004 tot 2023 was ik bestuurder/secretaris/directeur in dienst van de Nederlandse Vissersbond. De Nederlandse Vissersbond is een belangenorganisatie voor Nederlandse beroepsvissers, eigenaren en opvarenden, in de zee-, kust- en binnenvisserij. Het doel van de organisatie is het behartigen van de belangen en het ondersteunen van een duurzame (ESG) ontwikkeling van de aangesloten visserijbedrijven. In deze functie hield ik me bezig met beleid en strategie als ook de dagelijkse uitvoering ervan. Ik was bestuurder/secretaris van verschillende entiteiten. Ik gaf dagelijks leiding aan de werkorganisatie. Tevens was ik statutair directeur van de Ursa Major Services BV (projectbureau/commerciële dienstverlening). Taken: o.a. het coachen van het team (12-15 personen), ontwikkelen van beleid en strategie, voorbereiden en verankeren van besluitvorming, bewaken en rapporteren van de voortgang, financiële verantwoording afleggen, belangen behartigen en lobbyen voor de leden in Brussel (EU), Den Haag, provincies en gemeenten, vormgeven van de PR/communicatie met leden en andere stakeholders zoals ketenpartners, overheden en ngo’s, ontwikkelen van commerciële diensten, initiëren en uitvoeren van projecten, programma’s en andere activiteiten gericht op innovatie, verduurzaming (ESG), ketensamenwerking, certificering en promotie.

Van 2016 tot 2023 was ik ambtelijk secretaris van de Coöperatieve Visserij Organisatie. De Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) is een samenwerkingsverband van producentenorganisaties die actief zijn in de kottervisserij op de Noordzee, Waddenzee en kustwateren, Skagerrak en het Kanaal. Het doel van de organisatie is het gezamenlijk en duurzaam beheren van de productie- en afzet binnen de wettelijke kaders en certificering van de visserijen. In deze functie ondersteunde ik het bestuur en gaf ik dagelijks leiding aan de werkorganisatie. Taken: o.a. het ontwikkelen van beleid en strategie, voorbereiden en verankeren van besluitvorming, bewaken en rapporteren van de voortgang, financiële verantwoording voorbereiden, belangen behartigen, opstellen productie- en afzetprogramma’s en deze ter goedkeuring voorleggen aan de Rijksoverheid (RVO/LNV), uitvoeren van programma’s inclusief private sancties bij overtreding door leden (coöperaties), beheer van duurzaamheidscertificering (Marine Stewardship Council).

Van 2009 tot 2023 was ik bestuurslid van de Stichting Sectorraad Visserij. De Stichting Sectorraad Visserij is een samenwerkingsverband van sociale partners in de visserij zoals visserijorganisaties en vakbond (CNV). Het doel van de organisatie is om maatschappelijk verantwoorde sociale omstandigheden voor vissers te realiseren. In deze functie hield ik me bezig met beleid en strategie en stuurde ik werkgroepen aan. Taken: o.a. voorzitten en voorbereiden van werkgroepen voor arbeidsomstandigheden (Arbo), Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) en CAO-kottervisserij. Verder heb ik een bijdrage geleverd aan tal van activiteiten en dossiers o.a. het optimaliseren van de voorwaarden voor de Maatschap in de zeevisserij, het ontwikkelen van de website www.vistikhetmaar.nl, het voorbereiden van nieuwe sociale wet- en regelgeving in overleg met de Rijksoverheid en de sociale partners.

Van 1999 tot 2003 was ik HR-adviseur en interim manager in dienst van DLV Adviesgroep (agrarisch advies). DLV Advies is een onafhankelijk adviesbedrijf voor ondernemers, bedrijven en instanties die actief zijn in de agrarische sector. In deze functie adviseerde ik bedrijven en overheden in de Food en Agribusiness over werving, selectie en detachering en was ik ook een tijd lang actief als interim manager. Taken: o.a. het acquireren van opdrachten en het opbouwen van een klantenkring, uitvoeren van opdrachten, ontwikkelen van dienstverlening, leiding geven aan projecten, klanten informeren over sociale wet- en regelgeving.

Van 1997-1999 was ik bemiddelaar en vestigingsmanager bij Start People Uitzendbureau. Start People is een grote uitzendorganisatie. In deze functie adviseerde ik bedrijven en overheden over werving, selectie en detachering en was ik tevens manager van twee vestigingen. Taken: o.a. het coachen van het team, acquireren van opdrachten, bewaken en rapporteren van de voortgang, financiële verantwoording afleggen, klanten informeren over sociale wet- en regelgeving.

Van 1995-1997 was ik junior productmanager/projectleider bij Biohorma BV (A. Vogel geneesmiddelen) in Elburg. Biohorma is een producent van natuurlijke zelfzorgproducten. In deze functie was is verantwoordelijk voor het aansturen van multidisciplinaire projecten en het ondersteunen van marketing activiteiten. Taken: o.a. het dagelijks leidinggeven aan projectvergaderingen met collega’s van productie, R&D, logistiek, sales, ondersteunen van communicatie/PR/voorlichting.

Opleiding en training

Na mijn middelbare school (MAVO-HAVO-VWO) ben ik in 1989 gaan studeren in Deventer aan de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein (HAS) met als afstudeerrichting Tropische Plantaardige Productie (Ing./BSc.). In 1998/1999 heb ik, naast verschillende commerciële trainingen, een Management & Development traject doorlopen in verband met mijn functie als vestigingsmanager. In 2003 heb ik mijn Hbo-opleiding Bedijfskunde en Agribusiness (Ing./BHon.) behaald aan de Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten (HAS). In de periode 2003-2022 heb ik een uitgebreid trainingstraject gedaan op het gebied van persoonlijk ontwikkeling onder andere bij Het Tiende Huis in Heerenveen/Frankrijk en op het gebied van onderhandelen bij De Baak in Driebergen. In 2022 heb ik een cursus zakelijk Frans (Niveau A2) bij De Taaltrainer met succes afgerond. In 2023 heb ik de training Managing Succesful Programmes (MSP) foundation & practitioner bij The Knowledge Academie in Londen (VK) afgerond. In 2024 heb ik de training Scrum Master (Agile Scrum & Kanban) bij de Agile Scrum Group in Amsterdam en ben ik begonnen aan de training Changing the Game (systeem transitie) aan de Universiteit van Nijenrode in Breukelen.

Kennis & vaardigheden

In mijn loopbaan heb ik brede kennis ontwikkelt op het gebied van beleid, strategie en de uitvoering ervan. Een rode lijn is dat ik altijd bezig ben geweest met innovatie en duurzaamheid. In eerste instantie door gebruik te maken van mijn gezond ‘boerenverstand’, maar in de loop van de jaren ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de problematiek en begrijp ik beter wat er nodig is om te veranderen als organisatie (transformatie) en als systeem (transitie). Door het volgen van trainingen en webinars, het spreken met professionals en vooral veel lezen, vergroot ik doorlopend mijn kennis over zaken als ESG-beleid, strategie en rapportage (CSRD/ESRS).

Vaardigheden die ik heb verkregen zijn: onderhandelen, leidinggeven, omgaan met weerstanden, managen van projecten én programma’s, strategie en beleid ontwikkelen, verslaglegging/documentatie, lobby en belangenbehartiging zowel nationaal als internationaal. Mijn taalvaardigheid is uitstekend voor Nederlands (C2-niveau Raad van Europa), goed voor Engels, Duits en Afrikaans (B2-niveau) en matig voor Frans (A2-niveau).